I judiska fotspår

Före andra världskriget utgjorde judar en fjärde del av Krakow befolkning. Den tyska ockupationen gjorde slut på den polska och judiska koexistensen som hade pågått i 600 år. Av ca. 65 tusen krakowska judar är det bara ca. hundra som fortfarande bor i Krakow. Men spår efter det rika judiska sociala och religiösa livet finns fortfarande här.

Vi erbjuder er en resa till det förflutna som ger er chans att lära känna bättre judiska tranditioner och se några av de vackraste och äldste minnesmärkena över den judiska sakrala arkitekturen som finns i Polen.

Vi startar vår tur i Kazimierz – gamla judiska staden för att sedan gå över  bron till ett område av före detta gettot. Sedan 1941 isolerades där  ca. 17 000 judar och det var första steget som tyskarna genomfört på vägen till den slutliga utrotningen.

Efterpå ska vi gå till Oskar Schindlers fabrik. I den gamla administrativa byggnaden av Schindlers emaljeringsföretag skapades ett museum som dockumenterar Nazi ockuperade Krakow. Där ska vi se ödet av krakowska judar i ett bredare sammanhang.

Grundläggande informationer ang. turen: 

Längd:

ca. 4 timmar till fots (varav. 1,5 timme på Schindlers fabrik) 

Under turen ser vi:

gamla synagoger, Judiska begravningsplatsen, Nya Torget med före detta kosher släkteri, Szeroka gatan där en känd judisk kultur festival äger rum varje år, Umschlagplatz, Schindlers fabrik.

 

Vi organiserar privata svenskguidade turer. Kontakta oss för att få ett kostnadsförslag!

 

OBS! Om du inte vill se alla tre platser – kan du välja det som är mest intressant för dig. Vi kan anpassa programmet efter dina behov.

 

FAKTA OM KAZIMIERZ

FAKTA OM GETTO

FAKTA OM SCHINDLERS FABRIK

 

 

Kazimierz Getto Schindlers Fabrik

Den gamla judiska stadsdelen vittnar om det rika religiösa och sociala livet av krakowska judar före andra världskriget.

 

 

Kontakta oss för att boka turen: 

travel@turpol.com

 

 

prawa do strony www 2015-2017
turpol-travel.com
projektowanie stron www - serwisy internetowe - hauerpower
strona internetowa wykorzystuje pliki cookies