Världsungdomsdagen 2016 Krakow

 

VÄRLDSUNGDOMSDAGEN

        Världsungdomsdagen

 

              Vart tredje år sedan 1985 firas det den internationella Världsungdomsdagen (VUD). Unga katoliker mellan 16-35 års åldern från hela världen samlas då i en utvald stad. Huvudmålet är att kunna träffas, dela glädje och be tillsammans med påven. Världsungdomsdagen 2016, som infaller under den Gudomliga Barmhärtighetens Jubelår, äger rum mellan den 26 och 31 juli i Kraków. Påven Franciscus har valt att lyfta barmhärtighet som en grundtanke för sitt pontifikat. Därför blir Världsungdomsdagens 2016 tema Jesu ord ifrån Bergspredikan, ”Saliga de barmhärtiga, de skall möta barmhärtighet” (Matt 5:7). Valet av Kraków var inte heller slumpmässigt. Då det var en stad av de två viktiga barmhärtighetsmissionärer: den helige påven Johannes Paulus II och den heliga syster Faustyna Kowalska.

 

             Firandet samlar vanligtvis flera miljoner katoliker och av denna anledning firas alla mässorna under tiden utomhus. De första dagarna kommer pilgrimerna att tillsammans be på de stora ängarna i staden (Błonia krakowskie). Där kommer de hälsa Påven välkommen och fira en utomhusmässa med honom. För dagen därpå planeras det Korsvägsandakt. Sedan kommer pilgrimerna att få besöka den heliga Faustyna Kowalskas grav vid den Gudomliga Barmhärtighetens Sanktuarium i en stadsdel Łagiewniki. Där ska de be den Gudomliga Barmhärtighetens Rosenkrans. Där kommer Franciscus att leda en procession genom en Barmhärtighetsport. I fortsättningen kommer de unga att samlas i en by Brzegi utanför Kraków. De kommer att be hela natten den 30/31 juli tillsammans med påven. Efter den avslutande Mässan sista dagen kommer fem unga par från Europa, Amerika, Asien, Australien och Afrika att få tända lampor från Franciscus som en symbol för att sända ut pilgrimerna över jorden som den Gudomliga Barmhärtighetsapostlar. 

 

Välkomna till Krakow! 

 

 

Nyttiga länkar med info om Världsungdomsdagen:

Officiell hemsida för Världsungdondagen 2016: www.krakow2016.com. Där hittar du mer fakta och aktuell info både för pilgrimer och om det som sker under händelser i Krakow och omnejd. 

OBS! I tidsperioden 26.juli – 1.augusti införs stora ändringar i lokaltrafiksystemet.  Se här: www.krakow.pl 

Tidigare möte: se.wikipedia.org

 

 

 

 

 

 

Ölbryggeri Browary Tyskie – ta en paus och smaka öl i Polen!

Ölbryggeri Tyskie – Resa till Polen “med humlesmak” 

 

 

Ölbryggeri i Polen

 

 

Passa på att besöka ett levande bryggeri i Tychy inte långt från Krakow.

Tyskie är ett polskt öl som introducerades redan på 1600-talet i Tychy i Övre Schlesien som vid denna tid löd under Österrike. Ölet bryggs i Tyskie Bryggerier (Tyskie Browary Książęce). Första informationen om Tychy är från 1467. År 1629 började man bygga Tyskie Bryggerier (Browar Książęcy) och på 1800-talet byggde man ett till bryggeri (Browar Obywatelski).Här finns även ett museum där du kan läsa om, höra och uppleva ölets och bryggeriets historia. Du kommer också att få se hur man brygger öl.  

Tyskie är en av de mest sålda ölsorter i Polen med omkring 18% av den polska marknaden. Tyskie har också en global spridning. De viktigaste varumärkena är Tyskie Gronie, 5,6% blek lager och Tyskie Książęce, 5,7 % blek lager.

 

 

tyskie

 

 

Har du lust att ta en extra utflykt när du är på en resa i Polen? Ta enkelt kontakt med oss om du önskar att besöka bryggeriet i Tychy. Skriv ett email på svenska på travel@turpol.com Vi förbereder en utflykt till bryggeriet. Erbjudandet av turen ska inkludera transport (buss/bil), svensktalande guide-tolk, guidning och nödvändiga avgifter. Har du fyllt 18? Då blir det chans att smaka öl direkt från bryggeriet. 

Bryggeriets hemsida: www.tyskiebrowarium.pl

 

 

 

 

 

 

 

 

***** Glad Påsk! *****

Påsk i Polen. 

 

Glad_Pask

 

Påsk i Polen

            Påsk är en glad tid som i Polen vanligtvis firas med familjen. Det är den viktigaste och största högtiden i den kristna tron. Efter första fullmånen på våren är det dags att börja fira Stilla veckan som inleds med Palmsöndagen, till minne av Jesu intåg till Jerusalem. De viktigaste dagarna under Stilla veckan kallas för Triduum sacrum. De inleds numera med skärtorsdagen men ursprungligen omfattar de långfredagen, påskafton och påskdagen. Dessa dagar är i åminnelse av Jesu sista stund på jorden och firas i kyrkan.

            På långfredagen i Polen brukar man fasta och fira korsvägsandakt som efterliknar Jesu lidandes väg. Dagen därpå betraktas som en glad väntetid då man förbereder en święconka (”tjvjentsonka”), d.v.s. en påskkorg fylld bl.a. med  korv, skinka, bröd, salt, pepparrötter, påskägg och lamm gjord av socker som symboliserar Frälsaren. Påskkorgen måste välsignas
i kyrkan under dagen för att sedan kunna sättas på bordet vid påskfrukosten.

            Den viktigaste dagen är Påskdagen, Jesu uppståndelsedag. Tidigt på morgonen går alla kristna till kyrkan för att fira den mest glädjefyllda dagen under året, då Kristus besegrade döden. Efter det är det dags att sätta sig till bords och äta påskfrukost. Polacker brukar läsa upp ett bibelfragment om uppståndelsen, dela med ägg och säga lyckönskningar. Till frukost serveras det allt som välsignats dagen innan och dessutom en traditionell, sur polsk soppa med ägg och korv. Till efterrätt äter man söta bakelser som ostkaka och chokladharar. Annandagspåsk är en fortsättning av glädjefirandet över Frälsarens uppståndelse. 

 

            Reser du kring den tiden till Polen och Krakow? Då har du tur och tillfälle att besöka Stortorget och Påskmarknaden där. Var och en besökare hittar något intressant på torget. Det finns mycket handverk, smycke, palmer (som man med sig till kyrkan under Palmsöndagen), folkdräkt och många andra till. Blir du trött på shopping? Ta sig rast med kaffe och kaka. De som blir hungriga hittar många lokala specialiteter som korv, fårost, bondebröd men också godis.      

 

Önskar du att tillbringa Påsk i Polen och vill göra något mer? Ta kontakt med oss via email: travel@turpol.com 

 

 

 

 

 

GLAD PÅSK!

prawa do strony www 2015-2017
turpol-travel.com
projektowanie stron www - serwisy internetowe - hauerpower
strona internetowa wykorzystuje pliki cookies